Kalbant apie sveiką gyvenimo būdą, bet kokie pozityvūs pokyčiai yra sveikintini. Vieni žmonės pradeda nuo mylimos fizinės veiklos paieškos, o kiti nusprendžia iš pamatų pakeisti savo mitybą. Dievinantiems miltinius, grūdinės kilmės patiekalus, kardinaliai jų atsisakyti gali būti sunku. Todėl reikėtų pasidomėti alternatyva – pilno grūdo gaminiais.
Kodėl pilno grūdo gaminius savo spintelėje turėti verta?
- Toks maisto produkto pasirinkimas gali padėti sumažinti netikėtas maisto užgaidas. Juk kartais įsinorime kažko skanaus, o neretai tai būna nesveikas, labai sūrus arba saldus maistas. Kad užkirstume tokioms melagingoms užgaidoms kelią, turime pasirūpinti savo gliukozės kiekiu kraujyje. Jei cukraus kiekis staiga pakyla, lygiagrečiai auga ir insulino gamyba mūsų kūne. Būtent taip ir būna valgant daug angliavandenių – tiek cukraus, tiek miltinių gaminių. Tuomet sutrinka insulino gamyba ir reguliavimas, o žmogui gresia tokios ligos kaip diabetas. Todėl įprastiems miltiniams gaminiams esanti ideali alternatyva – grūdinės kilmės produktai, kurie kūnui nesukelia tokio šoko. Aišku, tai jokiu būdu nereiškia, kad jais galima piktnaudžiauti, viskam reikalingas saikas.
- Šiuose gaminiuose esančios skaidulos yra svarbios mūsų virškinamojo trakto darbui. Kaip jau ir žinome, valgydami pilno grūdo gaminius ilgiau jaučiamės sotūs, o ir organizmas dėkoja, galėdamas lengviau kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Tokia sveikatingumą užtikrinti padedanti grandinė gali padėti ir stabilizuoti kūno svorį, ir užkirsti kelią įvairioms netikėtoms širdies ligoms.
- Pilno grūdo gaminiuose yra daugiau maistinių medžiagų, kurių mes, kaip žmonės, kasdien nesuvalgome pakankamai. Tai ypač aktualu žmonėms, kurių mityba yra skurdi ir kuriai reikia unikalių pokyčių. Pavyzdžiui, pilno grūdo makaronai pasižymi didesniu vitamino B, seleno bei magnio kiekiu, nei įprastiniai miltiniai gaminiai.
Kaip juos įtraukti į savo racioną?
- Maišykite įprastus produktus su naujais. Jei nusprendėte keisti mitybos įpročius, nereikėtų pradėti nuo neįveikiamų tikslų. Daugumai sveiko maisto alternatyvos nė nepatinka, o pripratimui reikia daugiau laiko. Ideali išeitis – stabilus pokytis. Tarkime, turite mylimų makaronų, kuriems puikiai tiks pilno grūdo makaronai. Pradėkite nuo mažesnių proporcijų, jas vis keičiant ta linkme, kad pilno grūdo alternatyva užimtų didesnę patiekalo dalį. Taip pripratinsite ir savo kūną, ir savo skonio receptorius.
- Nebijokite eksperimentuoti. Nereikia pasiduoti stereotipams, kad sveikas maistas turi būti nuobodus. Jei matote, kad ir kokia sveika pilnagrūdė duona bebūtų, bet ji Jums nepatinka, nekankinkite savęs. Ieškokite naujos alternatyvos – galbūt nudžiugins pasirinkimas su moliūgų sėklomis ar kitokia miltų rūšis? Tam, kad suformuotas įprotis valgyti pilno grūdo produkciją išliktų, turite tuo nuoširdžiai džiaugtis. To padaryti tikrai nepavyks, jei versite save daryti tai, ko visai nenorite.